INFLUENCE OF THE N-RU BOND LENGTH AND STERIC LOADING OF THE NITROGEN ATOM ON THE ACTIVITY OF HOVEYDA-GRUBBS CATALYST

Ruthenium-based olefin metathesis catalysts are a powerful tool in organic synthesis. The desire to increase the catalytic activity of complexes and their stability has led to the appearance of a wide variety of catalysts. The article analyzes the literature sources in the period from 1982 to 2020. Based on this analysis, it was found that the length of the nitrogen-ruthenium bond has a decisive effect on the catalytic activity of catalysts. In this review, we have traced the evolution of the modification of the Hoveyda-Grubbs catalyst with a 6-membered N-chelate ring and presented the most popular methods for the synthesis of 2-vinylbenzylamines with various properties. The result of the review is the structuring of information on the topic and the identification of clear patterns, thanks to which we made a conclusion that a long nitrogenruthenium bond or a large steric load of the nitrogen atom allows to obtain more active catalysts.

Авторы
Сборник материалов конференции
Издательство
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Московский государственный университет пищевых производств"
Язык
Английский
Страницы
129-141
Статус
Опубликовано
Год
2021
Организации
  • 1 Peoples' Friendship University of Russia (RUDN University)
Ключевые слова
olefin metathesis catalysts; Hoveyda-Grubbs catalyst and ruthenium metathesis catalysts; nitrogen-ruthenium
Цитировать
Поделиться

Другие записи

Surkov A., Chelnokov E., Tikunov M.
ЦИФРОВОЕ ОБЩЕСТВО: ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, КАРЬЕРА. Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Московский государственный университет пищевых производств". 2021. С. 106-128
Beltsova K.
ЦИФРОВОЕ ОБЩЕСТВО: ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, КАРЬЕРА. Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Московский государственный университет пищевых производств". 2021. С. 142-153