FLUORINE STATUS AMONG VEGANS, VEGETARIANS AND RELIGIOUS FASTERS

Обеспеченность фтором имеет критическое значение для обменных процессов в эмали зубов. Дефицит этого микроэлемента значительно повышает риск кариесообразования. В то же время избыток фтора приводит к поражению эмали другого рода - флюорозу. Кроме того, фтор играет роль в минерализации костной ткани в целом. В ходе исследования были проанализированы рационы 186 людей, разделенных на 4 группы: всеядных, вегетарианцев, веганов и людей, соблюдавших Великий пост. Оценка питания производилась методом частотного анализа. В целом сохранялась тенденция повышения потребления фтора при увеличении доли растительной пищи в рационе. Так наибольшее поступление фтора отмечалось у веганов, а наименьшее - у всеядных. Анализ доли фтора в рационе показал те же результаты: относительное потребление фтора также было наибольшим у веганов, за ними шли вегетарианцы, а потом постящиеся и всеядные. Несмотря на полученные результаты, есть свидетельство того, что вегетарианцы и веганы имеют более высокий риск развития кариеса по сравнению со всеядными. Вероятно, это обусловлено большей распространенностью дефицита селена и витамина В12 среди них. Кроме того, важнейшим источником фтора является питьевая вода, а содержание в ней фтора зависит от геологических причин, а также от того, проводит ли государство фторирование воды в этом регионе.

Fluorine status is critical for metabolic processes in tooth enamel. Its deficiency significantly increases the risk of caries formation. At the same time, an excess of fluorine leads to another type of enamel damage - fluorosis. Also, fluorine plays a role in the mineralization of bone tissue in general. The diets of 186 people were analyzed. Subjects were divided into 4 groups: omnivores, vegetarians, vegans, and people observing Great Lent (fasters). Nutrition was assessed by the frequency analysis method. Generally, the tendency toward an increase in fluorine consumption was associated with a greater percentage of plant foods in the diet. Thus, the highest fluorine intake was observed among vegans, and the least - among omnivores. Analysis of the fluorine content per 1000 kcal in the diet showed the same results: the relative fluorine intake was also highest among vegans, followed by vegetarians, and then fasters and omnivores. Despite the results, there is evidence that vegetarians and vegans have a higher risk of caries compared to omnivores. This is probably due to the greater prevalence of selenium and vitamin B12 deficiencies among them. Besides, the most important source of fluorine is drinking water. The fluorine content in it depends on geological conditions, as well as on whether the state carries out fluoridation of water in this region.

Authors
Гальченко А.В. 1 , Шерстнева А.А.2
Publisher
Приднестровский государственный университет им. Т.Г. Шевченко
Language
English
Pages
358-364
Status
Published
Year
2020
Organizations
  • 1 Российский Университет Дружбы народов
  • 2 I.M. Sechenov First Moscow State Medical University
Keywords
фтор; веганство; вегетарианство; великий пост; диета; питание; микро- нутриентная плотность; стоматология; кариес; fluorine; vegan; vegetarian; Great Lent; fasting; nutrition; nutritional density; dentistry; caries
Date of creation
06.07.2022
Date of change
06.07.2022
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/88894/
Share

Other records