ASSOCIATION OF MICROELEMENTOS WITH THE RISK OF HYPOCHROMIC ANEMIA IN VEGETARIANS AND VEGANS

Hypochromic anemias have a significant place in the group of alimentary-dependent anemias. The main cause of it is iron deficiency, as this element is part of hemoglobin. However, a serious clinical mistake is to narrow down any case of microcytic hypochromic anemia to iron deficiency. Copper has a huge influence on heme synthesis through the regulation of iron metabolism. Thus, the body may have enough iron, but under conditions of copper deficiency, it is unable for iron to insert into protoporphyrin to form heme. The incorporation of iron into protoporphyrin is also violated with excessive intake of lead. Its more severe intoxication also increases the hemolysis of red blood cells, thereby exacerbating the course of anemia. Other elements affect the heme synthesis process directly or indirectly, e.g. zinc, manganese, chromium, aluminum, and gallium. All of this determines a significant role of assessing the body's elemental status in the differential diagnosis of hypochromic anemia.

Гипохромные анемии занимают значительное место в группе алиментарно-зависимых анемий. Основной причиной их развития является дефицит железа, как элемента, входящего в состав гемоглобина. Однако серьезной клинической ошибкой является сведение любой картины микроцитарной гипохромной анемии к железодефициту. Огромное влияние на синтез гема оказывает медь, через регуляцию обмена железа. Таким образом, в организме может быть достаточно железа, но в условиях дефицита меди он не способен встроиться в протопорфирин для образования гема. Встраивание железа в протопорфирин нарушается и при избыточном поступлении в организм свинца. Более серьезная интоксикация этим элементом повышает и гемолиз эритроцитов, тем самым усугубляя течение анемии. На процесс синтеза гема прямо или косвенно влияют и другие элементы: цинк, марганец, хром, алюминий, галлий. Все это обуславливает значительную роль оценки элементного статуса организма при дифференциальной диагностике гипохромных анемий.

Authors
Galchenko A.V. 1, 2 , Sherstneva A.A.3
Publisher
Приднестровский государственный университет им. Т.Г. Шевченко
Language
English
Pages
351-358
Status
Published
Year
2020
Organizations
  • 1 Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology, and Food Safety
  • 2 Peoples' Friendship University of Russia
  • 3 I.M. Sechenov First Moscow State Medical University
Keywords
вегетарианство; веганство; питание; железо; медь; свинец; гипохромная анемия; дифференциальная диагностика анемии; vegetarian; vegan; nutrition; iron; copper; lead; HYPOCHROMIC anemia; differential diagnosis of anemia
Date of creation
06.07.2022
Date of change
06.07.2022
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/88893/
Share

Other records

Galchenko A.V., Sherstneva A.A.
Биохимические инновации в условиях коррекции техногенеза биосферы. Приднестровский государственный университет им. Т.Г. Шевченко. 2020. P. 136-141
Гальченко А.В., Шерстнева А.А.
Биохимические инновации в условиях коррекции техногенеза биосферы. Приднестровский государственный университет им. Т.Г. Шевченко. 2020. P. 358-364