Традиционно контроль сальмонелл в продуктах питания осуществляют с помощью классических методов бактериологического анализа, которые достаточно длительны и трудоемки. Авторами показана возможность ускорения, автоматизации анализа и получения достоверных результатов с помощью усовершенствованной методики контроля S. typhimurium в мясе кур и мясных полуфабрикатах (пельменях) с помощью ПЦР в режиме реального времени и робототехники для выделения матричной ДНК, а также за счет сокращения времени пробоподготовки образцов путем подращивания бактерий в среде первичного накопления.
Traditionally, the control of Salmonella in food products is carried out using classic methods of bac-teriological analysis that are sufficiently long and labor-intensive. The authors have demonstrated the pos-sibility of accelerating and automating the analysis and obtain reliable results by using an improved method for control of S. typhimurium in chicken meat and meat of semi-finished products (dumplings) by PCR in real time and robotics for the selection of the template DNA, as well as reducing the time of the sample preparation by growing bacteria in the environment of pre-enrichment medium.