Содержание фруктозанов инулиноподобного типа в подземных органах эхинацеи пурпурной и продуктах их переработки

Проанализировано накопление инулина в высушенных корневищах с корнями эхинацеи пурпурной, выращенной в условиях Нечернозёмной зоны РФ в 2008 - 2010 гг. в зависимости от возраста растений (2, 3, 4, 5, 7 гг. вегетации) и сроков удаления надземной части (в фенологические фазы стеблевания, бутонизации, цветения и многократно в течение вегетационного периода). Изучено также содержание инулина в настойках из этого вида сырья на 40 и 70 % этаноле с различным размером частиц, проходящих сквозь сито с размером отверстий 0,1; 0,5 и 1 мм. Максимальное достоверное накопление инулина в сырье в 2008 и 2009 гг. наблюдалось при многократном удалении побегов, а в 2010 г. - при срезке надземной части в фазу стеблевания. С увеличением возраста производящих растений до 7 года вегетации содержание инулина в сырье существенно уменьшалось. Настойка на 40 % этаноле содержит гораздо больше инулина, чем на 70 %, т.к. это водорастворимый полифруктан. Наибольшее количество инулина извлекалось при размере частиц сырья 1 мм. В шроте оставалось около 10 % инулина, что делает возможным его дальнейшее использование.

Inulin-type fructans content in underground organs of Echinacea purpurea and related products

We have studied the accumulation of inulin in dry rhizomes and roots of Echinacea purpurea plants grown in non-chernozem soil zone of Russia in 2008 - 2010, depending on the plant age (2, 3, 4, 5, 7 years) and vegetation period (phenological stages of shooting, budding, flowering, or multiple sampling). The content of inulin in tinctures obtained with 40% and 70% aqueous ethanol was compared for various average particle sizes (0.1, 0.5, and 1 mm) in the plant material. The maximum reliably detected content of inulin in plants collected in 2008 and 2009 was observed in samples repeatedly cut at various stages, while in 2010 samples it was observed in the above-ground part cut at the stage of shooting. The content of inulin-type fructans rapidly decreased with increasing plant age and was significantly greater in the tincture obtained using 40% ethanol than in 70% ethanol tincture because these polyfructans are water-soluble. Maximum extraction was achieved for the initial plant material with 1 mm average grain size. The residual inulin content in the extraction cake was about 10%, which implied the possibility of its further use.

Authors
Babaeva E.Y. 1, 2 , Zvereva V.I.2 , Semkina O.A. 1, 2
Editors
-
Publisher
-
Number of issue
7
Language
Russian
Pages
26-29
Status
Published
Department
-
Link
-
Number
-
Volume
52
Year
2018
Organizations
  • 1 People’s Friendship University of Russia
  • 2 All-Russia Research Institute of Medicinal and Aromatic Plants (VILAR)
Keywords
фруктозаны инулиноподобного типа; эхинацея пурпурная; корневища с корнями; настойка; шрот; Inulin-type fructans; echinacea purpurea; rhizomes with roots; aqueous ethanol tincture; extraction cake
Date of creation
07.11.2019
Date of change
07.11.2019
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/51472/