Сравнительный анализ физиологических механизмов солеустойчивости различных сортов горчицы

Проведена сравнительная оценка устойчивости сортов горчицы cарептской (Brassica juncea Czern.) при воздействии засоления на стадии прорастания и роста молодых растений. Изучены некоторые механизмы адаптации растений к воздействию NaCl и установлена непрямая взаимосвязь между поступлением ионов хлора в листья растений и содержанием в них пролина. Было обнаружено падение пролина после 10-15 суток засоления растений горчицы и установлена корреляция между содержанием пролина и активностью фермента пролиндегидрогеназы.

Comparative analysis of physiological salt tolerance mechanisms for some Indian mustard varieties

The comparison and assessment have been performed to characterize salt tolerance of some varieties of Indian mustard (Brassica juncea Czern.) seedlings and young plants. Some mechanisms of NaCl tolerance have been studied and the indirect relationship between accumulation of Cl ions in leaves and their proline content have been established. After 10-15 days of mustard plant salinisation, proline content decreased and the correlation between proline and proline dehydrogenase activity has been proved.

Authors
Grinin A.L.1 , Korshunov I.A.1 , Kholodova V.P.1 , Kuznetsov Vl.V. 1, 2
Publisher
Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования Российский университет дружбы народов (РУДН)
Number of issue
1
Language
Russian
Pages
27-38
Status
Published
Year
2010
Organizations
  • 1 Timirjazev Institute Plant Physiology Russian Academy Science
  • 2 Peoples' Friendship University of Russia
Keywords
ГОРЧИЦА CАРЕПТСКАЯ (BRASSICA JUNCEA CZERN.); INDIAN MUSTARD (BRASSICA JUNCEA CZERN.); ПРОЛИН; ПРОДИНДЕГИДРОГЕНАЗА; PRALINE; PROLINE DEHYDROGENASE
Date of creation
18.04.2019
Date of change
18.04.2019
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/37054/
Share

Other records