В статье рассматривается клинический случай развития гипогликемии на фоне лечения пациента с сахарным диабетом 2-го типа витамином D. Обсуждаются механизмы влияния витамина D на углеводный и жировой обмены, которые предотвращают развитие ожирения, атеросклероза, инсулинорезистентности и, как следствие, сахарного диабета 2-го типа и оказывают благоприятный эффект на метаболические процессы, что проявляется снижением уровня глюкозы натощак и после приема пищи, снижением концентрации гликированного гемоглобина.
This article presents a clinical case of the development of hypoglycemia against the background of therapy with vitamin D in a patient with type 2 diabetes. The mechanism of action of vitamin D on carbohydrate and fat metabolism was discussed, which prevents the development of obesity, atherosclerosis, insulin resistance and, therefore, type 2 diabetes, and has a favorable effect on metabolic processes, which is manifested by lower glucose levels on an empty stomach and after a meal and lower concentrations of glycated hemoglobin.