Методом высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЭЖХ) исследовано влияние простого карамельного колера (Caramel I-Plain, E-150a) на концентрации фурфурола (FL) и гидроксиметилфурфурола (HMF) в дистиллятах. На 52 образцах с разным географическим происхождением и сроками выдержки показано, что средние концентрации FL и HMF в коньячных дистиллятах составляют 11,0 и 10,5 мг / л соответственно, а в винных дистиллятах FL - не более 3,5 мг / л, HMF - отсутствует. FL и HMF в колере содержатся в концентрациях от 170 до 12 500 мг / кг. Отношение между количествами FL и HMF в аутентичных дистиллятах составляет более 1,0. Внесение колера смещает это соотношение до значений менее 1,0. Представленный подход используется в едином алгоритме идентификации компонентного состава винодельческой продукции, установленном в ГОСТ P 59570-2021.
The impact of plain caramel (Caramel I-Plain, E-150a) on the concentrations of furfural (FL) and hydroxymethylfurfural (HMF) in distillates was investigated by the method of high-performance liquid chromatography (HPC). On 52 industrial samples with different geographical origin and aging periods, it was shown that FL and HMF are present in brandy distillates in amounts of 11.0 and 10.5 mg / l, respectively, FL in wine distillates - less than 3.5 mg / l, HMF - is absent. Caramel contains FL and HMF in concentrations in the range from 170 to 12,500 mg / kg. The ratio between the amounts of FL and HMF in authentic distillates exceeds 1.0. Caramel addition shifts this ratio to values less than 1.0. The presented approach is used in a general analytical and expert algorithm for identification of component composition of winemaking products established in the National Standard GOST P 59570-2021.