В работе представлены эмпирические данные изучения степени опасности легионеллеза в системах центрального водоснабжения столичного мегаполиса. Было выявлено, что простейшие вида Legionella не могут удаляться полностью из питьевой воды благодаря высокой устойчивости к хлору. Эффективным методом снижающей активность вида Legionella и контаминацию воды в водных системах зданий считается температурный фактор, который должен быть не ниже 66 - 70 °C для систем горячей воды, а для холодной воды низкие температуры не выше 20°C.
The paper presents empirical data on the study of the degree of danger of Legionellosis in the Central water supply systems of the capital city. It was found that the simplest Legionella species cannot be removed completely from drinking water due to the high resistance to chlorine. An effective method of reducing the activity of Legionella and water contamination in water systems of buildings is the temperature factor, which should not be lower than 66 - 70 °C for hot water systems, and for cold water low temperatures not higher than 20°C.