Качество сырого заготовляемого молока может быть улучшено путем совершенствования организации производства этого продукта. Разработанный в рамках проекта ТАСИС ФД РУС 9704 на основе стандарта ИСО с использованием принципов ХАССП кодекс наилучшей практики позволяет гарантировано производить качественное молоко-сырье на фермах. В статье приведен план ХАССП для конкретного хозяйства. В общем виде план ХАССП представлен как набор инструкций с детальным описанием технологических операций согласно схеме производственного процесса.
Milk, being a human food product, must be stored in safe area. The quality of raw milk may be increased by introducing in farms of achievements of EU Tacis Project FD RUS 9704 «Improving Quality Control of Selected Food Products». The product is raw milk supplied to processing plant. It should conform to GOST 52054-2003 and processor's requirements. This HACCP plan reviews existing milking practice, hygiene, animal husbandry and milk storage and based on Good Manufacturing Practice. Hazards will be divided into the following groups: physical, microbiological and chemical, product safety will also be considered.