В статье приведены результаты изучения в сравнительном аспекте некоторых характеристик травы, плодов и семян двух видов рода чернушка — Nigella : N. damascena и N. sativa, полученных от растений, выращенных в условиях засоления. Исследовано влияние засоления на некоторые биометрические характеристики плодов и семян изученных растений, на накопление в надземной части групп БАВ и экстрактивных веществ, липидной фракции в семенах растений. Отмечено более заметное снижение содержания экстрактивных веществ в траве и липидной фракции в семенах у растений N. sativa. По изученным показателям более толерантными к солевому стрессу оказались растения N. damascenа.
In article results of studying are given in comparative aspect of some characteristics of a grass and seeds of two species of Nigella: N. damascena and N. sativa received from plants, grown up in the conditions of salinization. Influence of salinization on some biometric characteristics of fruits and seeds of the studied plants, on accumulation in elevated part of BAV groups and extractive substances, lipidic fraction in seeds of plants is investigated. More noticeable decrease in the content of extractive substances in a grass and lipidic fraction in seeds at N. sativa plants is noted. On the studied indicators N. damascenа plants appeared more tolerant to a salt stress.