Обоснована актуальность разработки современной методической базы определения показателей качества пищевой рыбной продукции для оценки потребительских свойств. Рассмотрен метод определения азота летучих оснований в рыбной продукции как показателя качества продукции в случае разногласий в органолептической оценке при появлении признаков порчи. Даны рекомендации по разработке метода оценки рыбного сырья путем определения показателя качества К1, характеризующего биохимические превращения нуклеотидов и нуклеозидов. Проведен сравнительный анализ методических подходов для определения показателя качества К1 в рыбном сырье.
The relevance of the development of a modern methodological base for determining the quality indicators of fish food products for assessing consumer properties is considered. The method of determining the nitrogen of volatile bases in fish products as an indicator of product quality in case of disagreement in the organoleptic assessment when signs of spoilage appear is considered. Recommendations are given for the development of a method for evaluating fish raw materials by determining the quality index K1, characterizing the biochemical transformations of nucleotides and nucleosides. A comparative analysis of methodological approaches for determining the K1 quality index in fish raw materials is carried out.