Nutrition and somatic condition of the staff of the Hospital of St. Alexis during Great Orthodox Lent: a cross-sectional study

Many people following different religions undergo fasting as their religious courtesy but the effects of being in a Lenten diet among Russians have not been fully studied yet. The research evaluates the effect of fasting on nutritional status during Great Lent. Methodology. The study was performed among 44 people aged 23 to 65 years, including 9 men and 35 women. A physical examination was carried out and their complaints about well-being were noted carefully. The nutrient composition of the diet was determined by the method of frequency analysis of food consumption during the period of the Great Lent. A general blood test was done to assess anaemia. Results. High rate of vitamins A, D, H, and B12, calcium, zinc, chromium, iodine, and molybdenum deficiencies in diet were observed. Many patients complained of dyspepsia, skin dryness, skin peeling, high affinity towards respiratory infections, fatigue, and irritation. The given symptoms were correlated with decreased intake of iodine, zinc, molybdenum, chromium, vitamins H and B12. Conclusion. People who follow Great Lent are recommended to consume a high amount of various fruits and vegetables, nuts, sea algae, green leafy vegetables, thermally processed legumes and grains. For the prevention of vitamins D and B12 deficiencies, it is suggested to consume fortified foods and supplements.

Последователи различных культов придерживаются периодических ограничений в диете по религиозным предписаниям. Влияние соблюдения Великого поста на православное население России на настоящий момент изучено недостаточно полно. Цель работы - оценить пищевой статус верующих во время Великого поста. Методология. Исследование проведено среди 44 человек, 9 мужчин и 35 женщин, в возрасте от 23 до 65 лет. У обследованных были собраны жалобы на симптомы микронутриентных дефицитов, проведен физикальный осмотр. Оценка фактического питания проводилась за время соблюдения Великого поста, методом частотного анализа. Выполнен общий анализ крови. Результаты. Обнаружена высокая частота дефицита потребления витаминов А, D, Н и В12, а также кальция, цинка, хрома, йода и молибдена. Многие пациенты жаловались на диспепсию, высокую подверженность простудным заболеваниям, слабость и раздражительность. Часто обнаруживались сухость и шелушение кожи. Указанные симптомы коррелировали с недостаточным потреблением йода, цинка, молибдена, хрома, витаминов Н и В12. Заключение. Лицам, придерживающимся Великого поста, рекомендуется потреблять больше разных фруктов и овощей, орехов, зелени, морских водорослей, термически обработанных бобовых и зерновых. Для предотвращения развития дефицита витаминов D и В12 можно добавить в рацион обогащенные продукты или пищевые добавки.

Авторы
Galchenko A.V. 1 , Ranjit R. 1 , Yakovlev M.Yu.1 , Revyakina V.A.1
Издательство
Общероссийский союз общественных объединений Российское общество медицинской элементологии
Номер выпуска
4
Язык
Английский
Страницы
40-52
Статус
Опубликовано
Том
21
Год
2020
Организации
  • 1 Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Ключевые слова
religious fasting; plant-based diets; micronutrients; vitamins; macro- and trace elements; религиозный пост; растительные рационы; микронутриенты; витамины; макро- и микроэлементы
Дата создания
11.07.2024
Дата изменения
11.07.2024
Постоянная ссылка
https://repository.rudn.ru/ru/records/article/record/152857/
Поделиться

Другие записи