The article analyses the publications of recent years owned by Russian and foreign authors, who have examined various aspects of the food history: from ordinary food items to complex culinary delights which become phenomena not only of world history and economics, but also of geopolitics. The author tries to answer, why it is so important for a person to visualize his meal and where this tradition comes from. It is also important to understand the reasons for the interest not only in cooked food, but also in its molecular components. Moreover, the complex of problems of gastronomic geopolitics is of interest.
В статье анализируются публикации последних лет, принадлежащие российским и зарубежным авторам, которые исследовали различные аспекты истории еды: от обычных продуктов питания до сложных кулинарных изысков, которые становятся явлениями не только мировой истории и экономики, но и геополитики. Автор пытается ответить, почему человеку так важно визуализировать свою еду и откуда эта традиция. Также важно понимать причины интереса не только к приготовленной пище, но и к ее молекулярным компонентам. Более того, комплекс проблем гастрономической геополитики представляет интерес.