Изучение безопасности бацилл-пробиотиков

A study of the safety of probiotic bacilli

The aim of the study was to evaluate the biological safety of a range of probiotic bacilli, ingredients of the commercial preparations biosporin, bactisubtil, and irilis; their biological effects were scrutinized in an animal experiment. The study demonstrated that the strains B. subtilis 3, 07, and B. licheniformis 31, 09, ingredients of biosporin and irilis, unlike B. cereus IP 5832, an ingredient of bactisubtil, were not toxic, toxigenic, or virulent, and did not impair the antitoxic hepatic function, which allows considering them to be safe.

Номер выпуска
1
Язык
Русский
Страницы
50-54
Статус
Опубликовано
Год
2006
Организации
  • 1 Институт микробиологии и вирусологии НАН Украины, Киев
  • 2 ФГУН Институт стандартизации и контроля медицинских биологических препаратов им. Л. А. Тарасевича Роспотребнадзора
  • 3 Российский университет дружбы народов, Москва
  • 4 Московская медицинская академия им. И. М. Сеченова Минздравсоцразвития РФ
Цитировать
Поделиться

Другие записи

Лобанов Н.Н., Попова И.С., Венсковский Н.У.
ЖУРНАЛ НЕОРГАНИЧЕСКОЙ ХИМИИ. Федеральное государственное бюджетное учреждение "Российская академия наук". Том 51. 2006. С. 116-119