Основной целью статьи является рассмотрение практики применения системы экологического менеджмента на основе системного подхода с учётом использования экологических «зелёных», чистых технологий. Для выполнения поставленной цели приводится состав составляющих системы экологического менеджмента гостиничного бизнеса с учётом специфики предоставления гостиничных услуг и этапы разработки, реализации системы экологического менеджмента (СЭМ) отеля, даётся аргументация преимуществ системы экологического менеджмента российского и зарубежного гостиничного бизнеса.
The main purpose of the article is to review the practice of applying the environmental management system based on a systematic approach, taking into account the use of environmental «green», clean technologies. To achieve this goal, the composition of the components of the environmental management system of the hotel business is given, taking into account the specifics of the provision of hotel services and the stages of development, implementation of the environmental management system (EMS) of the hotel, the argumentation of the advantages of the environmental management system of the Russian and foreign hotel business is given.