Введение. Результаты лечения детей, которые готовятся или уже перенесли серьёзные оперативные вмешательства, зависят от множества факторов, в том числе от состояния их нутритивного статуса - наличия или отсутствия недостаточности питания (НП). В России для ведения пациентов детских хирургических стационаров стандарты и клинические рекомендации по данному вопросу не разработаны. Цель работы: определить риски НП и особенности нутритивного статуса у детей с хирургическими болезнями в пред- и послеоперационном периодах. Материалы и методы. В проспективное одноцентровое исследование включены поступившие на оперативное лечение 60 детей в возрасте от 1 мес до 17,5 лет (медиана возраста 3,7 года) с заболеваниями пищевода (n = 19), кишечника (n = 27), мочеполовой системы (n = 14). У всех больных проанализированы данные анамнеза жизни и болезни, клинических осмотров, антропометрических индексов (Z-scores: масса тела/возраст, рост/возраст, индекс массы тела/возраст), определены риски НП по валидированной русскоязычной версии опросника STRONGkids, а также изменения концентраций С-реактивного белка, общего белка, альбумина, преальбумина, трансферрина в крови. Результаты. Высокий риск НП при поступлении в клинику установлен более чем у половины (57%) пациентов, умеренный - у 36%, низкий - у 7%. НП различной степени тяжести (Z-score индекс массы тела/возраст от -1 до -3) была диагностирована у 26 (43%) пациентов, из них у 58% детей с заболеваниями пищевода, 37% с патологией кишечника и 36% с патологией мочеполовой системы. Заключение. У всех пациентов, поступающих в педиатрические стационары хирургического профиля, необходимо определять риски НП и оценивать пищевой статус для своевременного назначения адекватной нутритивной поддержки, что позволит снизить частоту послеоперационных осложнений и сократить сроки пребывания пациентов в клинике.
Introduction. To improve the quality of surgical treatment and prevent postoperative complications, there is needed an integrated multidisciplinary professional approach including a combination of nutritional support with therapeutic methods and psychological assistance that reduces stress throughout the perioperative period. Clinical guidelines and standards to manage the patients on this issue in pediatric surgical hospitals have not been developed. Objectives: to assess the nutritional risk of malnutrition and nutritional status in children with surgical diseases, to elaborate algorithms for nutritional support over the pre- and postoperative periods. Materials and methods. The single center non-comparative study included sixty children aged from 1 month to 17 years 5 months, with diseases of the esophagus, intestine, and genitourinary system, were admitted for surgical treatment at the Research Institute of Pediatric Surgery of the Federal State Autonomous Institution «National Medical Research Center for Children’s Health» of the Ministry of Health of Russia. All patients underwent a nutritional risk screening according to a validated Russian version of the STRONGkids. Clinical and anamnestic data were analyzed. Anthropometric indices (Z-scores: weight/age, height/age, BMI/age) using the WHO AnthroPlus program (2009), and biochemical parameters (concentrations of C-reactive protein, total protein, albumin, prealbumin, transferrin) were evaluated. Results. A high nutritional risk at admission was established in more than half (57%) of patients, moderate - in 36% of patients, low - only in 7% of cases. Malnutrition (Z-score BMI/age from -1 to -3) was diagnosed in 26 (43%) patients, 58% of them suffered from diseases of the esophagus, 37% - the intestine pathology, and 36% of the genitourinary disorders. Conclusion. Nutritional risk screening and nutrition status assessment are necessary in all patients admitted to pediatric surgical hospitals for the timely appointment of adequate nutritional support, which will reduce the incidence of postoperative complications, and allow diminishing the length of the hospital stay.