Vitamin E and its status in vegetarians and vegans

Vitamin E is one of the fat-soluble vitamins. Currently, eight of its forms have been studied - these are α-, β-, γ- and δ-tocopherols and α-, β-, γ- and δ-tocotrienols. α-tocopherol has the greatest metabolic activity, since it binds most efficiently to serum carriers and is quickly delivered to the liver in order to be incorporated into lipoproteins. Vitamin E is one of the most significant elements of the body's antioxidant defense. By preventing blood lipoproteins from free radical oxidation, it reduces the risk of atherosclerosis. Moreover, it averts platelet aggregation. In this way, vitamin E protects us from cardiovascular diseases. Vitamin E is also an immunomodulator, which has a significant effect on lymphocyte function. Like other hydrophobic vitamins, tocopherols and tocotrienols can accumulate in tissues and cause toxic effects. The most pronounced manifestation of hypervitaminosis E is platelet dysfunction and hemorrhage. Vegetable oils provide the majority of the dietary vitamin E. In particular, sunflower oil is one of the richest sources of vitamin E. Largely due to the fact that sunflower oil is common in Eastern Europe, vitamin E deficiency is quite rare in this region, which, however, cannot be said about population of North America or Southern Europe, where corn and olive oils are generally consumed, respectively. Higher consumption of vegetable oils and oilseeds provides vegans with large amounts of vitamin E. Nonetheless, serum α-tocopherol concentrations are often low in those dietary groups. Primarily, this is associated with lower level of serum lipids in vegans because blood lipoproteins contain the majority of α-tocopherol. In case of vegans, the lower lipid level results lower vitamin E. Taking all these into account, the assessment of the serum α-tocopherol:cholesterol ratio comes to the fore. Even considering all the facts, there is no significant preponderance of this ratio among vegans and vegetarians. This is probably due to the fact that subjects from both plant-based and omnivorous groups in most studies had plasma lipoproteins saturated with vitamin E. However, this issue requires further research.

Витамин Е - один из жирорастворимых витаминов. В настоящее время изучено восемь его форм - это α-, β-, γ- и δ-токоферолы и α-, β-, γ- и δ-токотриенолы. Наибольшую метаболическую активность имеет α-токоферол, так как он наиболее эффективно связывается с сывороточными переносчиками и быстрее доставляется в печень для того, чтобы быть включенным в состав липопротеинов. Витамин Е представляет собой один из наиболее значительных элементов антиоксидантной защиты организма. Защищая липопротеины крови от свободнорадикального окисления, он препятствует развитию атеросклероза. Более того, он снижает агрегацию тромбоцитов. Таким образом, витамин Е снижает риск многих сердечно-сосудистых заболеваний. Витамин Е также является иммуномодулятором, оказывая значительное влияние на функцию лимфоцитов. Как и другие гидрофобные витамины, токоферолы и токотриенолы могут накапливаться в тканях и вызывать токсические эффекты. Наиболее выраженным проявлением гипервитаминоза Е является тромбоцитарная дисфункция и геморрагические явления. Основной пищевой источник витамина Е - растительные масла. В частности, подсолнечное масло является одним из лидеров по его содержанию. Во многом благодаря тому, что подсолнечное масло является наиболее распространенным на территории Восточной Европы, дефицит витамина Е встречается довольно редко в этом регионе, чего нельзя, однако, сказать о странах Северной Америки или Южной Европы, где основными являются кукурузное и оливковое масла. Большее потребление растительных масел и масличных культур обеспечивает веганов достаточными количествами витамина Е. Однако сывороточные концентрации α-токоферола у них довольно часто оказываются более низкими. Связано это в первую очередь с более низким у веганов уровнем сывороточных липидов, в которых и заключено основное количество α-токоферола. В этом свете на первый план выходит оценка отношения сывороточного α-токоферола к холестерину. Однако и в этом случае не наблюдается значительного перевеса в показателе этого отношения у веганов и вегетарианцев. Вероятно, это связано с тем, что испытуемые как из «растительных» групп, так и из групп смешанного питания в большинстве исследований имели насыщенные витамином Е плазменные липопротеины. Данный вопрос требует дальнейшего исследования.

Authors
Publisher
Общество с ограниченной ответственностью Издательский дом Русский врач
Number of issue
6
Language
English
Pages
13-21
Status
Published
Volume
25
Year
2022
Organizations
  • 1 Federal Research Centre for Nutrition, Biotechnology and Food Safety
  • 2 Peoples' Friendship University of Russia
Keywords
tocopherol; tocotrienol; α-tocopherol:cholesterol; antioxidant; atherosclerosis; platelet aggregation; plant-based; токоферол; токотриенол; α-токоферол/холестериновый индекс; антиоксидант; атеросклероз; агрегация тромбоцитов; растительного происхождения
Share

Other records

Фади Хажжар, Потанина О.Г., Рамович Р.А.
Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. Общество с ограниченной ответственностью Издательский дом Русский врач. Vol. 25. 2022. P. 46-50