Some of the most important varieties of Greek vineyards are cultivated in Santorini. The white ‘Assyrtiko’ (at a rate of 70%), is the most famous variety of Mediterranean vineyards. The varieties ‘Athiri’ and ‘Aidani’ are cultivated in smaller quantities along with other indigenous varieties. The varieties ‘Mantilaria’ and ‘Mavrotragano’ stand out from the red ones, while from the most famous wines of the island are ‘Nychteri’, ‘Assyrtiko’. From the varieties ‘Assyrtiko’ and ‘Aidani’ that sunbath after the harvest and age in wooden barrels, the famous Vinsanto wine is produced. All three belong to the category “Designation of Origin of Superior Quality” and belong to the wines of European Union as “Quality Wines Produced in a Specific Region”. The viticultural description of some morphological features of rare indigenous varieties of the island, as well as methods of their cultivation, is presented.
Некоторые из наиболее важных сортов греческих виноградников выращиваются на Санторини. Белый Ассиртико (70%) - самый известный сорт средиземноморских виноградников. Сорта Атири и Айдани выращиваются в меньших количествах вместе с другими местными сортами. Сорта Мантилария и Мавротрагано выделяются среди красных, а самые известные вина острова - «Нихтери», «Ассиртико». Из сортов Ассиртико и Айдани, которые «загорают» после сбора урожая и выдерживаются в деревянных бочках, производят знаменитое вино «Винсанто». Все они принадлежат к категории «источник происхождения высшего качества» и относятся к винам Европейского Союза как «качественные вина, произведенные в особом регионе». В статье приводится описание некоторых морфологических особенностей редких местных сортов острова, указаны способы их выращивания.