Use of natural compounds as a nutrition for bacteria in self-healing mortar

Microbiologically induced calcite precipitation, or calcium carbonate CaCO3, is used in remediating cracks and fissures in concrete. Since the microbial activity is pollution-free, natural, that process is extremely desired and may solve concrete cracking without sacrificing mechanical properties. The effects of different nutrient on the self-healing process are elucidated. Nutrients provide the required sources of energy for the bacterial growth and metabolic activities. A species of bacteria Bacillus sphaericus was added to the cement mix at a ratio of 0.6% of cement weight with three organic compounds for nutrients (calcium lactate, yeast extract and peptone) at 0.30% of cement weight. Effects on setting time, rate of water absorption, compressive strength and flexural strength were studied. It was found that bacteria nutrition acts as an accelerator for cement pastes for initial setting time mortar, while acts as a retarder of cement pastes for final setting time for all bacterial compared to control mortar. Finally, bacterial mortars with different types of nutrients showed an increase in compressive and flexural strengths with yeast extract showing the most promising enhancements, resulting in 26.5 and 60% increase in compressive and flexural strength respectively.

Микробиологически индуцированное осаждение кальцита, или карбоната кальция CaCO3, используется для устранения трещин в бетоне. Микробная активность не загрязняет окружающую среду, поэтому данный процесс очень важен, а также он помогает решить проблему растрескивания бетона без ущерба для механических свойств. Выясняется влияние различных питательных веществ на процесс самовосстановления. Питательные вещества обеспечивают необходимые источники энергии для роста бактерий и метаболической деятельности. Вид бактерий Bacillus sphaericus был добавлен в цементную смесь в соотношении 0,6 % от массы цемента с тремя органическими соединениями для питательных веществ (лактат кальция, дрожжевой экстракт и пептон) в количестве 0,30 % от массы цемента. Изучено влияние на время схватывания, скорость водопоглощения, прочность на сжатие и прочность при изгибе. Обнаружено, что бактериальное питание действует как ускоритель цементных паст для начального времени схватывания раствора и одновременно как замедлитель цементных паст для окончательного времени схватывания для всех бактерий по сравнению с контрольным раствором. Наконец, бактериальные растворы с различными типами питательных веществ показали увеличение прочности при сжатии и изгибе, при этом дрожжевой экстракт продемонстрировал наиболее многообещающие результаты, что привело к увеличению прочности при сжатии и изгибе на 26,5 и 60 % соответственно.

Authors
Galishnikova V.V. 1 , Elroba S.M. 2, 3 , Dayoub Nbras1 , Sakna Ahmad3
Publisher
Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования Российский университет дружбы народов (РУДН)
Number of issue
1
Language
English
Pages
54-63
Status
Published
Volume
18
Year
2022
Organizations
  • 1 Moscow State University of Civil Engineering (National Research University)
  • 2 Peoples’ Friendship University of Russia (RUDN University)
  • 3 Egyptian Russian University (ERU University)
Keywords
crack; organic compounds; water absorption; microbial calcium carbonate; self-healing; compressive strength; Bacillus sphaericus; трещина; органические соединения; водопоглощение; микробный карбонат кальция; самовосстановление; прочность при сжатии
Date of creation
06.07.2022
Date of change
06.07.2022
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/86536/
Share

Other records

Ларионов Е.А., Рынковская М.И., Гринько Е.А.
Строительная механика инженерных конструкций и сооружений. Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования Российский университет дружбы народов (РУДН). Vol. 18. 2022. P. 22-34
Alborova L.A., Strashnov S.V.
Строительная механика инженерных конструкций и сооружений. Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования Российский университет дружбы народов (РУДН). Vol. 18. 2022. P. 64-72