Проанализирована работа лаборатории физиологии и биохимии, интродукции и технологии функциональных продуктов ФГБНУ «Федеральный научный центр овощеводства». Указаны основные направления исследований, которые ориентированы на решения как теоретических, так и практических (прикладных) задач по созданию нового поколения функциональных продуктов питания. Отмечаются основные результаты по расширению генофонда овощных растений с повышенным содержанием биологически активных веществ за счет интродукции новых растений с устойчивостью к биотическим и абиотическим стрессорам.
The work of the laboratory of physiology and biochemistry, introduction and technology of functional products of the Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal Scientific Vegetable Center” is analyzed. The main directions of research are indicated, which are focused on solving both theoretical and practical (applied) problems to create a new generation of functional food products. The main results on the expansion of the gene pool of vegetable plants with an increased content of biologically active substances due to the introduction of new plants with resistance to biotic and abiotic stressors are noted.