Изучение изменений некоторых биохимических показателей сои овощной (Glycine max L.)

Применение стандартных биохимических методов исследований дало возможность изучить накопление сухого вещества и витамина С в листьях и семенах в различные стадии развития сои овощного типа. В опыте испытывались образцына опытном поле Федерального научного центра овощеводства (Московская область) на дерново-подзолистых среднесуглинистых почвах. Сухое вещество с начала бутонизации по мере приближения образования бобов в листьях также увеличивается (в среднем на 16,8%). Содержание сухого вещества в семенах в фазе R6 показало более слабую аккумуляцию у овощных форм примерно на четверть, чем у масличных сортов. Выявлены изменения содержания витамина С в листьяхв процессе роста и развития растений как в сторону увеличения, так и уменьшения, что может говорить о «переключении» растительного организма на формирование урожая и влиянии наследственных факторов, детерминирующих синтез аскорбиновой кислоты. Содержание витамина С в листьях в фазе образования бобов существенно - в 2,5-3,0 раза - выше, чем в семенах, в которых оно составило в фазе технической спелости овощных форм в среднем 25,9 мг%. Все образцы сои овощной, культивируемой в условиях Центрального района Нечернозёмной зоны, показали достаточный уровень накопления витамина С в семенах в фазе технической спелости. Исходя из этого, предполагается применять растенияGlycine max L. в создании функциональных продуктов, обладающих повышенным содержанием антиоксидантов. Также планируется включать скрининг образцов сои овощной на накопление витамина С в вегетативных органах и в семенах в селекционные программы для выделения линий с повышенным их содержанием для здорового питания.

STUDY OF CHANGES IN SOME BIOCHEMICAL PARAMETERS OF VEGETABLE SOYBEAN (GLYCINE MAX L.)

The use of standard research methods made it possible to measure the accumulation of dry matter and vitamin C in leaves and seeds at various stages of development of vegetable soybean. In the experiment, samples weretested on the field of the Federal Scientific Vegetable Center (Moscow Region) on sod"podzolic medium loamy soils. It was determined that before reaching the phase of intensive bean formation, the number of leaves in ontogenesis significantly increases (more than 2 times since the start of branching), and, at the same time, plants form mainly petioles of large size. Dry matter from the beginning of budding as the formation of beans in the leaves approaches, also increases (on average by 16.8%). The dry matter content in seeds in phase R6 showed a weaker accumulation in vegetable forms by about a quarter than in grain varieties. Changes in the content of vitamin C in the leavesin the process of plant growth and development have been revealed both in the direction of increase and decrease, which may indicate a “switching” of the plant organism to yield formation and the influence of hereditary factors determining the synthesis of ascorbic acid. The content of vitamin C in the leaves in the phase of the formationof beans is significantly - 2.5"3.0 times higher than in the seeds in which it averaged 25.9 mg% in the R6"phase of vegetable forms. All samples of vegetable soybean cultivating in the Central region of the Non"Chernozem zone showed a sufficient level of vitamin C accumulation in seeds in R6"phase. Based on this, it is supposed to use Glycine max L. plants in the creation of functional foods with a high content of antioxidants. It is planned to include screeningof vegetable soybean samples for the vitamin C accumulation in the vegetative organs and in seeds in breeding programs to select of lines with their increased content for a healthy diet.

Authors
Publisher
Общество с ограниченной ответственностью ТУМА ГРУПП
Number of issue
3
Language
Russian
Pages
30-32
Status
Published
Year
2019
Organizations
  • 1 Federal Scientific Vegetable Center
  • 2 Peoples’ Friendship University of Russia
Keywords
соя овощная; витамин С; антиоксиданты; сухое вещество; интродукция; функциональные продукты; Vegetable soybean; vitamin C; antioxidants; dry matter; introduction; functional products
Share

Other records