Изучение изменчивости количественных признаков у овощных и зерновых форм сои в условиях центральной части нечернозёмной зоны

В селекционной работе по сое важную роль играет изучение изменчивости количественных признаков. Размах вариабельности связан с влиянием внешней среды и наследственными особенностями сортов или линий. Вариационные характеристики элементов структуры урожая изучались на сортообразцах, представляющих собой овощные и зерновые формы сои российской и иностранной селекции очень ранней и ранней групп спелости в условиях Центрального Нечерноземья (55◦ с.ш.) в течение 2015-2016 гг. Введён в исследование коэффициент осцилляции (Vr) для определения крайних значений признаков у популяций исходного материала - важный признак в селекционной оценке наилучших и наихудших образцов. Описана степень изменчивости следующих количественных показателей: высота растения, высота прикрепления нижнего боба, число ветвей на 1 растении, число бобов на 1 растении, число продуктивных узлов, среднее число бобов на узле, число семян с 1 растения, среднее число семян в бобе, масса семян с растения, масса 1000 семян. Выявлена различная интенсивность их вариаций, особенности по годам. Отмечена низкая вариабельность некоторых элементов структуры урожая у зерновых и овощных форм сои: среднее число бобов на 1 продуктивном узле, среднее число семян в одном бобе, а также важный для овощной сои признак - масса 1000 семян. Также между сортообразцами зернового и овощного направлений были установлены существенные различия по средней длине растений, индексами продуктивности сои: числу бобов, семян с растения, среднему числу семян в бобе, массе 1000 семян, массе семян с растения, что важно учитывать при создании новых селекционных овощных линий.

THE STUDY OF QUANTITATIVE TRAITS VARIABILITY OF SOYBEAN VEGETABLE AND GRAIN FORMS IN A CENTRAL PART OF THE NON-CHERNOZEM ZONE

The study of quantitative traits variability plays an important role in selection work of soybean. The limits of variability are associated with the environmental influence and hereditary characteristics of the soybean varieties or lines. Variation characteristics of yield structure elements were studied on variety samples representing soybean vegetable and grain forms of Russian and foreign breeding of very early and early maturity groups in the conditions of the central part of the Non-chernozem zone (55◦N) in 2015-2016. We introduced into the study the coefficient of oscillation (Vr) to determine the extreme values of source material populations, it is an important selection evaluation feature of the best and worst samples. We determined the variability of the following indicators: plant height, height of attachment of the lower bean, number of branches per plant, number of beans per plant, number of productive nodes, average number of beans in a node, number of seeds per plant, average number of seeds in a bean, weight of seeds per plant, weight of 1000 seeds. We identified different intensities of their variations, features by years. Soybean vegetable and grain forms showed low variability of some yield structure elements: average number of beans in a node, average number of seeds in a bean, also the weight of 1000 seeds, the defining sign for the vegetable soybean. We found significant differences in the average length of the plant, soybean productivity indices among vegetable and grain samples: number of beans, number of seeds per plant, average number of seeds in a bean, weight of 1000 seeds, seed weight per plant. It is important to consider at making the new soybean selection vegetable lines.

Number of issue
2 (22)
Language
Russian
Pages
16-23
Status
Published
Year
2017
Organizations
  • 1 Peoples Friendship University of Russia
Keywords
соя; изменчивость; коэффициент вариации; коэффициент осцилляции; количественный признак; масса семян с растения; масса 1000 семян; soybean; variability; coefficient of variation; coefficient of oscillation; quantitative trait; seed weight per plant; weight of 1000 seeds; number of seeds in a bean
Share

Other records