Эффективность микроудобрений на формирование урожая и качество зерна пшеницы

В условиях меняющегося климата одной из самых актуальных проблем в производстве пшеницы является улучшение качества урожая, недостаток которого негативно влияет на здоровье животных и человека. Более 25% населения мира страдает от дефицита микроэлементов в продуктах питания, проблемы, известной как скрытый голод. Таким образом, эффективное управление микроэлементами имеет решающее значение для улучшения как количества, так и качества производства пшеницы за счет повышения способности растений переносить различные экологические стрессы и заболевания. В этом обзоре были оценены предыдущие работы по исследованию значимости микроэлементных удобрений и их взаимодействия с урожайностью и качеством зерна пшеницы, включая высококачественные и богатые питательными веществами продукты. Применение микроэлементов в смеси с макроэлементами значительно увеличивает рост растений, физиологические признаки, компоненты урожая, урожайность зерна и качественные признаки. Среди видов применения листовая подкормка питательными веществами является очень выгодной из-за ее эффективности с точки зрения экономики, экологии, а также качественного и количественного урожая. Короче говоря, необходимы углубленные исследования для определения оптимальных концентраций, форм и сроков внесения микроудобрений на пшеничное поле, а также для смягчения проблем, связанных с растущим спросом на пшеницу из-за неуклонно растущего прироста населения мира и снижения темпов дефицита питательных веществ.

The Efficacy of Micronutrient Fertilizers on the Yield Formulation and Quality of Wheat Grains

Under the changing climatic conditions, one of the most pressing issues in wheat production is the improvement of the yield quality, the lack of which has a negative impact on animal and human health. More than 25% of the world’s population are affected by micronutrient deficiencies in food products, a problem which is known as hidden hunger. Thus, effective micronutrient management is crucial for improving both the quantity and quality of wheat production by increasing the plant’s ability to tolerate various environmental stresses and diseases. In this review, previous works were assessed to investigate the significance of micronutrient fertilizers and their interaction effects on the wheat grain yield and quality, including high-quality and nutritionally rich products. The application of micronutrients mixed with macronutrients significantly increases plant growth, physiological traits, yield components, the grain yield, and the quality traits. Among the types of applications, the foliar application of nutrients is very profitable due to its efficiency in terms of economics, ecology, and the qualitative and quantitative yield. In short, in-depth studies are needed to determine the best concentrations, forms, and times of application of micro-fertilizers to the wheat field and to mitigate the challenges of the increasing wheat demand due to steadily rising world population growth and reducing the rates of nutritional deficiency.

Authors
Saquee Francess Sia 1 , Diakite Simbo 1 , Kavhiza Nyasha John1 , Pakina Elena 1 , Zargar Meisam 1
Journal
Publisher
MDPI AG
Number of issue
2
Language
English
Pages
566
Status
Published
Department
Micronutrient Homeostasis and Biofortification in Plants
Number
13(2)
Volume
13
Year
2023
Organizations
  • 1 Department of Agrobiotechnology, Agrarian-Technological Institute, RUDN University, 117198 Moscow, Russia
Keywords
wheat; micronutrient fertilizers; nutritional deficiency; nitrate reductases
Date of creation
18.09.2024
Date of change
01.10.2024
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/157521/
Share

Other records