В работе рассмотрена динамика накопления органических кислот, влияющих на процесс силосования клевера лугового и его смеси с иван-чаем (кипреем узколистным). Низкомолекулярные жирные кислоты - важная составляющая процесса силосования и пищеварительной системы организма животного. Их количество определяет качественные показатели силоса. Химические анализы силосов показали, что для успешного приготовления силоса из клевера лугового достаточно включить 10% иван-чая в зелёную массу клевера чтобы получить корм, соответствующий требованиям 1 класса.
The dynamics of accumulation of organic acids affecting the process of silage of meadow clover and its mixture with willow herb (blooming sally) is considered in the research. Low-molecular fatty acids are an important component of the silage process and the digestive system of the animal’s body. Their quantity determines the quality indicators of the silage. Chemical analyses of silage have shown that for the successful preparation of silage from meadow clover it is enough to include 10% of blooming sally in the green mass of clover to obtain a feed that meets the requirements of Class 1.