Geopolitical Cuisine

The article analyses the publications of recent years owned by Russian and foreign authors, who have examined various aspects of the food history: from ordinary food items to complex culinary delights which become phenomena not only of world history and economics, but also of geopolitics. The author tries to answer, why it is so important for a person to visualize his meal and where this tradition comes from. It is also important to understand the reasons for the interest not only in cooked food, but also in its molecular components. Moreover, the complex of problems of gastronomic geopolitics is of interest.

В статье анализируются публикации последних лет, принадлежащие российским и зарубежным авторам, которые исследовали различные аспекты истории еды: от обычных продуктов питания до сложных кулинарных изысков, которые становятся явлениями не только мировой истории и экономики, но и геополитики. Автор пытается ответить, почему человеку так важно визуализировать свою еду и откуда эта традиция. Также важно понимать причины интереса не только к приготовленной пище, но и к ее молекулярным компонентам. Более того, комплекс проблем гастрономической геополитики представляет интерес.

Authors
Ryabova E.I.1
Publisher
Фонд поддержки межнациональной культуры и общественных международных отношений
Number of issue
21
Language
English
Pages
336-346
Status
Published
Volume
7
Year
2019
Organizations
  • 1 Академия труда и социальных отношений
Keywords
geopolitics; history; food; cooking; trophology; food security; hunger; геополитика; история; еда; кулинария; трофология; продовольственная безопасность; голод
Date of creation
10.07.2024
Date of change
10.07.2024
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/152139/
Share

Other records

Ryabova E.L.
Культура Мира. Фонд поддержки межнациональной культуры и общественных международных отношений. Vol. 7. 2019. P. 329-335
Voznesensky I.S.
Культура Мира. Фонд поддержки межнациональной культуры и общественных международных отношений. Vol. 7. 2019. P. 348-358