В статье приводятся результаты полевых исследований по влиянию различных способов обработки почвы на содержание запасов продуктивной влаги и эффективность ее использования посевами зернового сорго. Определенной мерой эффективности использования водных ресурсов на формирование урожая служит коэффициент водопотребления. Установлено, что наименьший коэффициент водопотребления 652-667 м3/т у раннеспелой группы сортов зернового сорго получен в варианте “плоскорезная обработка”, а у среднеспелых сортов наименьшие затраты водных ресурсов (559-659 м3/т) на образование единицы урожая отмечается в варианте “зяблевая вспашка”.
The article presents the results of field studies on the influence of various methods of tillage on the content of productive moisture reserves and the effectiveness of its use by crops of grain sorghum. A certain measure of the efficiency of water use for crop formation is the coefficient of water consumption. It was established that the lowest coefficient of water consumption of 652-667 m3/t in the early ripening group of varieties of grain sorghum was obtained in the “planar processing” variant, and in mid-ripening varieties the lowest expenditure of water resources (559-659 m3/t) for the formation of a unit of crop is noted in the variant “autumn plowing”.