БИОХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ И КАЧЕСТВО МЯСА МОЛОДНЯКА ОВЕЦ

В статье приведены данные органолептической и биохимической оценки баранины кыргызского многоплодного и местного грубошёрстного типа овец. Работа велась в связи с созданием нового типа овец. Результаты исследования показали превосходство мяса кыргызского многоплодного типа овец по многим показателям. Отмечено увеличение как незаменимых аминокислот (на 1,4%), так и заменимых (на 0,8%) в мясе опытных животных по сравнению с контролем. Выявлен резкий рост среди незаменимых аминокислот лизина - на 5%, что существенно повлияло на дальнейший рост продуктивности овец изучаемого поголовья.

BIOCHEMICAL COMPOSITION AND MEAT QUALITY OF SHEEP

The data on organoleptic and biochemical evaluation of mutton produced by Kyrgyz prolific and local shaggy type sheep are submitted in the article. The work was carried out in connection with creating of the new sheep breed. The results of the study showed that mutton of the Kyrgyz prolific sheep type was advantageous in most indices. An increase of both the irreplaceable amino-acids (at 1.4%) and replaceable ones (0.8%) in the meat of experimental animals as compared with the control ones has been observed. Among the irreplaceable amino-acids lysine increased most intensively - at 5%, this influenced significantly the further productivity increase of sheep in the herd under study.

Number of issue
2
Language
Russian
Pages
191-192
Status
Published
Year
2014
Organizations
  • 1 Kyrgyz Research Institute of Livestock Breeding
  • 2 The Russian People's Friendship University
  • 3 Bashkir State Agrarian University
Keywords
prolific sheep; mutton; irreplaceable and replaceable amino acids; organoleptic and biochemical evaluation; многоплодные овцы; баранина; незаменимые и заменимые аминокислоты; органолептическая и биохимическая оценка
Date of creation
09.07.2024
Date of change
09.07.2024
Short link
https://repository.rudn.ru/en/records/article/record/131805/
Share

Other records