О классификации и номенклатуре сочных плодов

Модернизируется понятие «сочный плод». Сочными предлагается считать не только плоды с сочным перикарпием, но и плоды, имеющие другие сочные части (гипантий, присемянники, саркотеста и пр.). Представлен конспект оригинальной классификации и номенклатуры сочных плодов, основанной на учете их морфологической природы и топографии сочных частей.

On classification and nomenclature of fleshy fruits

The term «fleshy fruit» is modified. This term is proposed to apply both to fruits with fleshy pericarp and to fruits with fleshy structures of different nature (e. g. hypanthium, aril, sarcotesta, etc.). The original classification and nomenclature of fleshy fruits have been developed with allowance for morphological nature and location of fleshy structures.

Authors
Sozonova L.I. 1 , Trusov N.A. 2 , Solomonova E.V.3
Publisher
Издательство "Научтехлитиздат"
Number of issue
3
Language
Russian
Pages
65-67
Status
Published
Year
2012
Organizations
  • 1 Russian University of Friendship of Peoples
  • 2 Federal State Budgetary Institution for Science Main Botanical Gardens named after N.V.Tsitsin, Russian Academy of Sciences
  • 3 Moscow State University for Food Productions
Keywords
fruit; fleshy fruit; classification and nomenclature of fleshy fruits; плод; сочный плод; классификация и номенклатура сочных плодов
Share

Other records