Winter wheat is considered as the most important food crop in Russia, providing daily protein and food calories. The current study was conducted at the Federal Research Center Nemchinovka, in the Central Non-Black Earth region of Russia, over a period of 2 years(2021 to 2022) and aimed at evaluating the reaction of winter wheat varieties according to cultivation technologies at a different level of intensity i.e. basic, intensive and high intensive. The cultivation technologies included fertilizers, pesticides and growth regulators at different combinations and concentrations. Treatments included fertilizers, pesticides (fungicides, herbicides, insecticides) and growth regulators in different combinations and concentrations. Three varieties of winter wheat have been studied: Nemchinovskaya 85, Moskovskaya 40 and Moskovskaya 27. Yield performances and grain quality (measured through protein and gluten content)were determined according to the tested cultivation technologies. The results showed that the cultivation technology affected grain wheat productivity and quality on all varieties studied, since the highest yields were obtained using high intensive cultivation technology for all varieties studied, Nemchinovskaya 85 increased a yield of 1.14-3.1 t/ha, Moskovskaya 27: 0.64-3.62 t/ha and Moskovskaya 40: 0.71-3.21t/ha. The tested cultivation technologies demonstrated that high intensive cultivation technologyincreased wheat quality. The highest protein content (17,1%) was recorded in Nemchinovskaya 85 variety. The present results give real opportunities for a large-scale application of the tested cultivation technologies in different agricultural lands of Russia.
Озимая пшеница считается важнейшей продовольственной культурой в России, обеспечивающей суточную потребность в белке и пищевых калориях. Настоящее исследование проводилось в Федеральном исследо вательском центре «Немчиновка» в Центральном Нечерноземье России в течение 2 лет (с 2021 по 2022 г.) и направлено на оценку реакции сортов озимой пшеницы на технологии возделывания при разном уровне интенсивности, то есть базовый, интенсивный и высокоинтенсивный. Технологии возделывания включали удобрения, пестициды и регуляторы роста в различных сочетаниях и концентрациях. Обработки включали удобрения, пестициды (фунгициды, гербициды, инсектициды) и регуляторы роста в различных комбинациях и концентрациях. Были изучены три сорта озимой пшеницы: Немчиновская 85, Московская 40 и Московская27. Урожайность и качество зерна (по содержанию белка и клейковины) определяли по апробированным технологиям возделывания. Результаты показали, что технология возделывания повлияла на продуктивностьи качество зерновой пшеницы на всех изученных сортах, так как наибольшая урожайность была получена при высокоинтенсивной технологии возделывания по всем изучаемым сортам, Немчиновская 85 повысила урожайность на 1,14 3,10 т/га, Московская 27: 0,64 3,62 т/га и Московская 40: 0,71 3,21 т/га. Ис пытанные технологии возделывания показали, что высокоинтенсивная технология возделывания повышает качество пшеницы. Наибольшее содержание белка (17,1%) отмечено у сорта Немчиновская 85. Полученные результаты открывают реальные возможности для масштабного применения апробированных технологий возделывания на различных сельскохозяйственных угодьях России.