Vitamin B1 and its status in vegetarians and vegans

Vitamin B1 is a water-soluble vitamin whose alternative name is thiamine or thiamin. The metabolically active form of vitamin B1 is thiamin diphosphate, also known as thiamin pyrophosphate. Thiamin diphosphate is a coenzyme in the pyruvate dehydrogenase complex and in the Krebs cycle. Thus, it is directly involved in catabolism. In addition, vitamin B1 also takes part in the pentose phosphate shunt, which contributes to the synthesis of nucleotides and their derivatives. Similarly, thiamin diphosphate plays an important role in myelin synthesis, amino acid metabolism, and the metabolism of neurotransmitters and hormones. There is also evidence for its direct regulation of ion channel activity. Lack of vitamin B1 affects all organs and tissues, but the earliest manifestations of its deficiency are found in the nervous system. There are several reasons for this. Firstly, the nervous tissue is extremely and continuously dependent on glucose oxidation, which can be disrupted in case of insufficiency of the pyruvate dehydrogenase complex. Secondly, myelin production is interrupted. Thirdly, there is an imbalance of neurotransmitters. The fourth reason is the high activity of transmembrane ion-exchange processes in the nervous tissue. All these lead to damage to the central and peripheral nervous system and, in severe cases, the development of beriberi or Wernicke-Korsakoff syndrome. B1 hypervitaminosis is an unlikely event. The hydrophilic thiamin diphosphate is rapidly excreted through the urine with an increase in its serum concentrations. In addition, the intake of large amounts of thiamin with food significantly reduces its intestinal absorption. As thiamin is relatively safe even in high quantities, the high vitamin B1 dose is used to treat symptoms of chronic cluster headaches and some neurodegenerative diseases. Thiamin is quite evenly distributed in both animal- and plant-derived products. Its highest concentrations are found in the outer layer of cereals, legumes, seeds, or nuts. As a result, most studies show that thiamin intake is higher in vegans and vegetarians than in omnivores. But, with regard to the status of vitamin B1, not everything is so crystal clear. There are not many studies done on this topic to date. The lack of general consensus on a single accepted methodology for assessing the status of vitamin B1 seems to be the main hurdle. Although most of the data indicate a better supply of vitamin B1 in vegans and vegetarians, further research and standardization of methods are still needed.

Витамин В1 - это водорастворимое вещество тиамин. Метаболически активная форма витамина В1 - тиаминдифосфат, также известный как тиаминпирофосфат. Тиаминдифосфат является коферментом в пируватдегидрогеназном комплексе, цикле Кребса. Таким образом, он принимает непосредственное участие в катаболизме. Помимо этого, витамин В1 задействован и в пентозо-фосфатном шунте, благодаря чему способствует синтезу нуклеотидов и их производных. Тиаминдифосфат участвует и в синтезе миелина, обмене аминокислот, метаболизме нейротрансмиттеров и гормонов. Есть свидетельства и его прямого регулирования активности ионных каналов. Нехватка витамина В1 сказывается на всех органах и тканях, однако наиболее ранние проявления дефицита обнаруживаются в нервной системе. Для этого есть несколько причин. Во-первых, нервная ткань крайне зависима от окисления глюкозы, которое нарушается в случае недостаточности пируватдегидрогеназного комплекса. Во-вторых, нарушается продукция миелина. В-третьих, возникает дисбаланс нейромедиаторов. В-чевертых - большая активность трансмембранных ионообменных процессов в нервной ткани. Все это приводит к поражению центральной и периферической нервной системы и в тяжелых случаях развитию бери-бери или синдрома Вернике-Корсакова. Развитие гипервитаминоза В1 - событие маловероятное. Гидрофильный тиаминдифосфат быстро экскретируется с мочой при повышении его сывороточных концентраций. Кроме того, поступление больших количеств тиамина с пищей значительно снижает его кишечную абсорбцию. Относительная безопасность тиамина позволяет использовать сверхвысокие его дозы в терапии хронической кластерной головной боли и некоторых нейродегенеративных заболеваний. Тиамин относительно равномерно распределен в продуктах как животного, так и растительного происхождения. Наибольшие его концентрации отмечаются в оболочках зерновых, бобовых, семян и орехов. В результате этого, большинство исследований показывает, что потребление тиамина веганами выше, чем всеядными. В отношении статуса витамина В1 все не столь однозначно. К настоящему моменту по этой проблеме проведено не много исследований. Наиболее же осложняет ситуацию отсутствие единой принятой методологии оценки статуса витамина В1. Хотя большая часть работ свидетельствует о лучшей обеспеченности витамином В1 приверженцев растительных рационов, все же необходимы дальнейшие исследования и стандартизация методов.

Authors
Publisher
Общество с ограниченной ответственностью Издательский дом Русский врач
Number of issue
5
Language
English
Pages
18-24
Status
Published
Volume
26
Year
2023
Organizations
  • 1 Peoples' Friendship University of Russia (RUDN University)
  • 2 Federal Research Centre for Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Keywords
thiamin; thiamin diphosphate (TDP); thiamin pyrophosphate (TPP); Pyruvate dehydrogenase complex (PDC); pentose phosphate shunt; myelin; neuropathy; beriberi; Wernicke-Korsakoff syndrome; plant-based; тиамин; тиаминдифосфат (ТДФ); тиаминпирофосфат (ТПФ); пируватдегидрогеназный комплекс (ПДК); пентозофосфатный шунт; миелин; нейропатия; бери-бери; синдром Вернике-Корсакова; растительное происхождение
Share

Other records