Biochemical study of Japanese quail blood: effect of chamomile extract (Matricaria recutita L.)

The high egg production and fast growth of the Japanese quail attracts a lot of attention to quail farming. This is ensuredby the reproductive system of quails, which allows you to purposefully influence their productivity. However, the intensive feeding and rearing systems recently used in commercial quail farming are detrimental to the health of quails. The use of medicinal plants as effective natural growth stimulants can solve this problem, since this direction has found wide application in animal husbandry.This study is intended to determine the effect of an aqueous extract of chamomile on the biochemical parameters of the blood of Japanese quails of the Estonian breed. The experiment involved 60 Japanese quails (experiment-30 and control-30),the experimental group from the age of two weeks was fed this chamomile extract for four weeks (chamomile extract 3 ml/l together with drinking water). Using a universal analyzer, hematological (erythrocytes, hemoglobin) and biochemical parameters (total serum protein, albumins, globulins, alkaline phosphatase, phosphorus, calcium, ALT, AST) were determined in the blood of experimental animals. The authors conclude that chamomile extract significantly increases the level of total protein and albumin, reduces the level of glucose in the blood serum of Japanese quails and can be used as a safe natural growth stimulant for Japanese quails.

Высокая яйценоскость и быстрый рост японских перепелов привлекают сильное внимание к перепеловод ству. Это обеспечивается репродуктивной системой перепелов, которая позволяет целенаправленно влиять на их продуктивность. Однако интенсивные системы кормления и выращивания, используемые в последнее время в промышленном перепеловодстве, отрицательно сказываются на здоровье перепелов. Использо вание лекарственных растений в качестве эффективных естественных стимуляторов роста может решить данную проблему, так как в животноводстве данное направление нашло широкое применение. Данное иссле дование предназначено для выяснения влияния водного экстракта ромашки на биохимические показатели крови японских перепелов эстонской породы. В эксперименте принимали участие 60 японских перепелов (опыт 30 и контроль 30), опытной группе с двухнедельного возраста выпаивали данный экстракт ромашкив течение четырех недель (экстракт ромашки 3 мл/л вместе с питьевой водой). С помощью универсального анализатора определялись в крови экспериментальных животных гематологические (эритроциты, гемогло бин) и биохимические показатели (общий белок сыворотки крови, альбумины, глобулины, щелочная фосфа таза, фосфор, кальций, АЛТ, АСТ). Авторы приходят к выводу, что экстракт ромашки значительно повышает уровень общего белка и альбумина, снижает уровень глюкозы в сыворотке крови у японских перепелов и может быть использован в качестве безопасного природного стимулятора роста японских перепелов.

Publisher
Общество с ограниченной ответственностью ТУМА ГРУПП
Number of issue
1
Language
English
Pages
46-49
Status
Published
Year
2023
Organizations
  • 1 Peoples’ Friendship University of Russia
  • 2 Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA named after K. I. Skryabin
Keywords
chamomile extract; japanese quail; biochemistry; blood; экстракт ромашки; японский перепел; биохимия; кровь
Share

Other records