Russia's food security under the crisis of 2020- 2021: Objective and subjective dimensions

The article presents the results of the assessment of Russia's food security in 2020-2021 based on the available statistical data and sociological monitoring of the population's ‘food well-being' conducted since 2015 by the Center for Agro-Food Policy of the RANEPA. The authors believe that the pandemic risks for Russian agriculture were limited, and agricultural production ensured a high level of food self-sufficiency. Although the physical access to food remained at the same level, the economic access has deteriorated; however, Russian families managed to keep their usual diet by redirecting the money saved due to the pandemic restrictions to food consumption. Rising food prices have become the most important problem under the crisis, and to solve it, the Russian government has used a wide range of measures - from reducing duties on food imports and temporary bans on food exports to setting marginal retail prices for certain food products. The sociological assessment of the population's ‘food well-being' (the all-Russian telephone survey) showed that the families' requirements to the access to food are rather modest due to the huge credit of patience and sustainable practices of adaptation to the objective social-economic restrictions. Given the achieved indicators of Russia's food self-sufficiency according to the Food Security Doctrine, the state should shift its focus from food self-sufficiency (and increasing exports) to the economic access of the population to food.

В статье представлены результаты оценки продовольственной безопасности России в 2020-2021 годы на основе доступных статистических данных и социологического мониторинга «продовольственного самочувствия» населения, реализуемого с 2015 года Центром агропродовольственной политики ИПЭИ РАНХиГС. Авторы полагают, что для российского сельского хозяйства риски пандемии были ограничены, и производство сельхозпродукции обеспечило высокий уровень продовольственного самообеспечения. Хотя физический доступ к продовольствию сохранился на прежнем уровне, экономический доступ ухудшился, но российские семьи смогли обеспечить привычный для себя рацион питания, перенаправив сэкономленные за период пандемийных ограничений средства на питание. Рост цен на продовольствие стал важнейшей проблемой кризисного периода, и для ее решения российское правительство задействовало богатый арсенал мер - от снижения пошлин на импортное продовольствие и временных запретов на экспорт отечественной продукции до установления предельных розничных цен на отдельные продукты питания. Социологическая оценка «продовольственного самочувствия» населения (общероссийский телефонный опрос) показала, что запросы семей с точки зрения доступа к продовольствию довольно скромны на фоне значительного кредита терпения и устойчивых практик приспособления к объективным социально-экономическим ограничениям. Принимая во внимание достижение страной большинства показателей продовольственного самообеспечения согласно Доктрине продовольственной безопасности, целесообразно сместить фокус государственной политики с самообеспеченности (и наращивания экспорта) на экономический доступ населения к продовольствию.

Authors
Shagaida N.I.1 , Trotsuk I.V. 1, 2
Publisher
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Российская академия народного хозяйства и государственной службы при Президенте Российской Федерации"
Number of issue
2
Language
English
Pages
93-121
Status
Published
Volume
7
Year
2022
Organizations
  • 1 Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration
  • 2 RUDN University
Keywords
food security; food well-being; self-sufficiency; economic and physical access to food; pandemic; statistical and sociological data; продовольственная безопасность; продовольственное самочувствие; самообеспеченность; экономический и физический доступ к продовольствию; пандемия; статистические и социологические данные
Share

Other records