Исследования проводили с целью изучения суммарного содержания водорастворимых антиоксидантов, полифенольных соединений и флавоноидов в семенах сои овощной в фазе технической (R6) и биологической спелости (R8). В фазе технической спелости овощных форм сои величины этих показателей составили соответственно 2,6 мг-экв галловой кислоты/г, 4,1 мг-экв галловой кислоты/г и 0,69 мг-экв кверцетина/г. При этом содержание суммы водорастворимых антиоксидантов у зерновых и овощных образцов находилось на одном уровне, полифенольных соединений у овощных форм было выше, чем у зерновых сортов, на 36,6 %, а накопление изофлавонов ниже на 16,6 %. В период перехода растений от технической спелости к биологической наблюдался рост аккумуляции спирторастворимых антиоксидантов, в то время как доля водорастоворимой фракции уменьшалась. В фазе биологической спелости содержание суммы водорастворимых антиоксидантов, полифенольных соединений и флавоноидов у сои овощной составило соответственно 2,2 мг-экв галловой кислоты/г, 4,8 мг-экв галловой кислоты/г, 0,90 мг-экв кверцетина/г. Это выше, чем у зерновых сортов, на 10,0 %, 26,3 % и 9,7 % соответственно. В фазе биологической спелости выявлены достоверные взаимосвязи между суммарным содержанием водорастворимых антиоксидантов и полифенольных соединений (r=0,80±0,14), полифенольных соединений и изофлавонов (r=0,81±0,12). В условиях Центрального района Нечерноземной зоны накопление водо- и спирторастворимых антиоксидантов в семенах сои овощного типа, отличается от сортов сои зерновой.
The work reflects the results of a three-year study of the total content of water-soluble antioxidants, polyphenolic compounds and flavonoids in seeds in the phase of technical (R6) and biological ripeness (R8) of vegetable soybean. The accumulation of the total water-soluble antioxidant content, the polyphenolic content and flavonoid content in the phase of R6 of vegetable soybeans samples were, respectively, 2.6 mg GAE/g DW, 4.1 mg GAE/g DW and 0.69 mg QE/g DW, while the content of water-soluble antioxidants in grain and vegetable samples was at the same level, the content of polyphenolic compounds in vegetable forms were higher than in grain varieties by 36.6 %, and the accumulation of isoflavones in grain soybean varieties exceeded their content in vegetable forms by 16.6 %. During the period of plant development from R6-phase to R8, an increase in the accumulation of ethanol-soluble antioxidants was observed, while the content of the water-soluble fraction decreased. In R8-phase, the total water-soluble antioxidant content, the polyphenolic content and flavonoid content in vegetable soybean seeds were, respectively, 2.2 mg GAE/g DW, 4.8 mg GAE/g DW, 0.90 mg QE/g DW, which exceeded grain soybean varieties by 10.0 %, 26.3 % and 9.7 %, respectively. In R8-phase, significant relationships were revealed between the content of ethanol- and water-soluble antioxidants: between the total content of water-soluble antioxidants and polyphenolic compounds (r=0.80±0.14), as well as between the content of the polyphenolic compounds and isoflavones (r=0.81±0.12). The data obtained allow us to conclude that under the conditions of the Central Region of the Non-Chernozem Zone, vegetable-type of soybean has other patterns of accumulation of the water- and ethanol-soluble antioxidants in the seeds, which are different from the grain-type varieties of soybean.