У 557 студентов РУДН из 55 стран мира анкетным методом исследовано пищевое поведение. Большинство студентов (83%) признали, что после поступления в вуз их питание измененилось, в связи с чем у респондентов ухудшилось самочувствие. Лишь 12% студентов за год адаптировались к новому типу питания. Около 31% студентов оценили свое питание как хорошее, 39% - как удовлетворительное и 20% - как неудовлетворительное. Нарушали питание 80% студентов, причем 51% респондентов пропускали завтрак, 34% - обед, 15% - ужин. Горячее питание 1 раз в сутки употребляли 60% студентов, питаясь в основном всухомятку. Отмечено также недостаточное потребление студентами рыбы, рыбопродуктов, яиц и бобовых. Причину нарушения своего питания студенты видят в нерациональности учебного расписания и высоких ценах на пищевые продукты.
The feeding behavior of students of Peoples Friendship University of Russia from 55 countries (557 persons) was studied by questionary method. Most students (83%) recognized the changes in nutrition after admission to the university. A quarter of students noted the ill health. The adaptation to the new nutrition type of at 12% per a year of study. About third (31%) rated their nutrition as good, 39% - as satisfactory, 20% - unsatisfactory at the moment of research. 80% of students broke a diet. About half of students (51%) regularly miss a breakfast, 34% and 15% - miss a dinner and supper. More than 60% of students eat hot meals not oftener than once a day. Insufficient consumption of fish, eggs and bean by students also was noted in the course of research. Irrationality of the educational schedule and the high prices for foodstuffs are leading causes of breaking of nutrition according to students.