Интродукция редких и нетрадиционных культур в новые регионы возделывания является одним из важнейших путей решения проблемы увеличения производства продуктов питания и улучшения их диетических свойств. К таким культурам относится и китайская капуста. В нашей работе была изучена коллекция, состоящая из 41 сортообразца этой капусты. Анализ полученных данных показал, что эта овощная культура обладает высокими вкусовыми и диетическими свойствами, а также ценными морфологическими признаками. Отмечено также положительное влияние обработки семян и растений различными биологически активными веществами (БАВ). Выделены образцы, отличающиеся высоким содержанием сахаров, аскорбиновой кислоты и селена.
Increasing the assortment of vegetable crops in man's daily ration makes his food more nutritious, thus can be achieved by introducing new and non-traditional crops. Problem of plant introduction is topical under Nigerian situation where it is necessary to introduce and domesticate new crops that will commensurate with the requirement of rapid growing population. 41 varieties of Chinese cabbage were studied for their morphological and biochemical peculiarities as well as the influence of biological active substance ( Selenium, Amaranthine, IDA and BAS) on growth and development of the crop, and the reaction of the crop to the stress factors (day length, high/low temperature and desiccation). We noted 6 varieties and were chosen out of the 41 for their nutritional value and biochemical content in term of vitamin C, sugar and Selenium This studies have revealed that the chosen varieties are productive; give high yield, resistance to draught, and perform well under the condition of low light intensity.